Technológiai PilotPlan rendszer

Alapadatok
Kapcsolattartó: Tömösközi Sándor (tomoskozi@mail.bme.hu)
Kapcsolattartó tanszéke: Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
Kapcsolattartó kara: Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

KKT azonosító: BEK (Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem)
Kiemelt Kutatási Terület: Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem

Szállító: MERCK Kft.

A francia Chopin cég laboratóriumi őrlőberendezéseivel az ipari őrlés malmi kihozatalát megközelítően tudunk búzával kísérleti őrlést végezni. Kétféle laboratóriumi malom áll rendelkezésünkre, melyek közül az egyik (CD1) hagyományos kenyérbúza (Triticum aestivum), míg a másik (CD2) durumbúza (T. durum) őrlésére alkalmas. A malmok kapacitása néhány tíz grammtól kb. 1,5 – 2 kg-ig terjed. Mindkét malom két-két hengersorral rendelkezik, az őrlést két fázisban végzi el. A malmi kihozatal az alapanyagtól függően 60-70 % között mozog. A malom által szolgáltatott liszt mind mennyiségében, mind minőségében alkalmas komplex lisztminősítő vizsgálatok elvégzésére. A harmadik eszközünk szintén a Chopin cég terméke, egy Bran Finisher. Ez a készülék alkalmas arra, hogy az őrlés során melléktermékként kapott korpafrakciókról további lisztet nyerjen. Ily módon a malmi kihozatal tovább növelhető. A készülék alkalmas nem csak búza, de más gabonafélék, álgabonák őrléséhez kapcsolódó kísérleti kutatások elvégzésére, a korpa közeli őrlési frakciók tanulmányozására is.