A Budapesti MŇĪszaki √©s Gazdas√°gtudom√°nyi Egyetem (BME) Magyarorsz√°g legjelentŇĎsebb felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nye a m√©rn√∂ki √©s az √ľzleti tudom√°nyok ter√ľlet√©n.

A BME kompetenci√°ib√≥l ad√≥d√≥an az orsz√°g versenyk√©pess√©g√©nek √©s fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s√©nek egyik meghat√°roz√≥ szereplŇĎje. 

Az egyetem 2010. √°prilis 16-√°n elnyerte a kutat√≥egyetemi c√≠met. A c√≠mp√°ly√°zathoz kapcsol√≥d√≥an a T√°mop 4-2-1/B-09-11 KMR t√°mogat√°s keret√©ben kutat√≥egyetemi programot hirdetett meg, melynek kiemelt kutat√°si ter√ľletei az al√°bbiak:

Fenntarthat√≥ energetikaJ√°rmŇĪtechnika, k√∂zleked√©s √©s logisztikaBiotechnol√≥gia, eg√©szs√©g- √©s k√∂rnyezetv√©delemIntelligens k√∂rnyezetek √©s e-technol√≥gi√°kNanofizika, nanotechnol√≥gia √©s anyagtudom√°ny
Katasztr√≥fa-megelŇĎz√©s: korszerŇĪ m√©rn√∂ki m√≥dszerek

A MŇĪegyetemen foly√≥ minŇĎs√©gi oktat√°st-kutat√°st jelzi a Magyar Tudom√°nyos Akad√©mi√°val egy√ľtt l√©trehozott 12 akad√©miai kutat√≥csoport, a k√∂zel 30 ezer n√©gyzetm√©ter (6 futballp√°ly√°nak megfelelŇĎ) laborat√≥riumi h√°tt√©r, valamint az itt tal√°lhat√≥ az orsz√°g legnagyobb mŇĪszaki k√∂nyvt√°ra. A tudom√°nyos fokozattal rendelkezŇĎ oktat√≥k ar√°nya t√∂bb, mint 60%, s a 14 doktori iskol√°ban √©vente 200 √ļj doktorandusz kezdi meg tanulm√°nyait. 

A MŇĪegyetem jelentŇĎs kutat√°s-fejleszt√©si teljes√≠tm√©ny√©t, kiterjedt gazdas√°gi be√°gyazotts√°g√°t √©s p√°ly√°z√°si eredm√©nyess√©g√©t igazolja, hogy K+F+I bev√©teleinek k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s√°hoz viszony√≠tott ar√°nya 2005-2009 k√∂z√∂tt √°tlagosan 60%.

A BME, mint kutat√≥egyetem c√©lja, hogy az innov√°ci√≥ kiemelkedŇĎ  hazai felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nye legyen √©s eur√≥pai be√°gyazotts√°g√ļ elit egyetemm√© v√°ljon.