Vezető: Simándi Béla
Jelen téma célja: extrakciós eljárások kidolgozása növényi nyersanyagok feldolgozására, az extrakció modellezése, laboratóriumi- és félüzemi kísérletek végzése, a műveleti paraméterek optimalizálása, technológiafejlesztés. A hagyományos oldószeres (víz, etil-alkohol, izopropil-alkohol) és szuperkritikus extrakcióval előállított növényi kivonatokat a tanszék ipari partnerei különböző élelmiszer-, kozmetikai- és gyógytermékekben tesztelik, minősítik és alkalmazzák. Hosszú távú célkitűzés, hogy a hatóanyagra dúsított tiszta növényi kivonatokat a gyógyszeriparban is alkalmazzák. A szárított gyógy- és fűszernövények mellett vizsgáljuk az agrár- és élelmiszeriparban keletkező hulladékokat is, hogy belőlük nagy hozzáadott értékű végtermékeket állítsunk elő. Külön figyelmet fordítunk az extrakció utáni maradék hasznosítására.