Vezető: Tömösközi Sándor
Az élelmiszerellátás biztosításában a gabonák, ezen belül a búza meghatározó szerepet játszik, alapélelmiszernek számít. Ezért a betegségmegelőzésben illetve az egészségtámogatásban nagy szerepe lehet, ha gabona alapanyagok (magvak), illetve a belőlük készült termékek táplálkozástani értékét bioaktív komponens-tartalmuk növelésével javíthatjuk. Célunk ilyen típusú malom-, sütő és tésztaipari termékek kifejlesztése, táplálkozástani jellemzése és hozzájárulás a szükséges technológia fejlesztések megvalósításához. A gabonaalapú termékek fogyasztása azonban a fogyasztók jelentős arányánál adverz reakciókat (allergia, intolerancia) váltanak ki, ami klinikai, szabályozási, analitikai és élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvett. Így célkitűzéseink között szerepel a reakciókat kiváltó komponensek azonosítási módszereinek fejlesztése, a technológiai műveletek hatásának vizsgálata, valamint allergénmentes élelmiszerek fejlesztésének elindítása is.