Fenotípusok méréstechnikája: Fenotípusok kvantitatív mérése, speciálisan a vérnyomásmérés és neurodegeneratív betegségek progressziójának a méréstechnikája. A stressz (mentális megterhelés) kvantitatív mérésének és zavaró szerepének vizsgálata. Az otthoni monitorozás és betegellátás számára szolgáló paraméterek megbízhatóságának vizsgálata és javítása.

Vezető: Jobbágy Ákos

A páciensek állapotát jellemző felvételek (pl. vérnyomás, neurológiai eredetű betegségek esetén a mozgáskordináció) során jellemzően nem történik a stressz szintre vonatkozó objektív mérés. Ennek hiányában a mérési eredmények nem összehasonlíthatóak, mivel egy jelentős befolyásoló tényező nincs figyelembe véve.

  1. Kidolgozunk egy stressz szint jellemzésre alkalmas módszert, amely a szívciklusok hosszának változásán alapul. A módszer jellemzője, hogy egy adott személyre történő, egyszeri kalibrálást követően rövid idő (perc nagyságrendben) elegendő az aktuális stressz szint meghatározásához.
  2. Megvizsgáljuk a módszer alkalmazhatóságát indirekt vérnyomásmérés esetén.
  3. Megvizsgáljuk a módszer alkalmazhatóságát neurológiai eredetű betegségben szenvedők mozgáskoordinációjának mérése esetén.