Biológiailag aktív, szennyezőanyagok szelektív kinyerése/eltávolítása, légkörben való bomlásának fizikai kémiai vizsgálata

Vezető: László Krisztina

A szerves szennyezők és a szén nanorészecskék vizes közegű kölcsönhatásainak korlátozott ismerete hátráltatja a szén nanorészecskék környezeti hatásainak tényleges megértését. A nanoipar termelés-növekedésének és terjedésének, a fosszilis üzemanyagok tökéletlen égésének és a folyamatosan növekvő motorizációnak köszönhetően, a nanorészecskék folyamatosan kijutnak a környezetbe. Többfalú szén nanocsövek (MWCNT) és funkcionalizált származékaik (O- és N-tartalmú) szolgálnak majd modellként. Nagy felületük (180-220 m2/g) révén megkötik és szállíthatják a szennyezőket, ill. megváltozott körülmények között leadhatják azokat vagy származékaikat. A környezetben fellépő kölcsönhatásuk módosíthatja tulajdonságaikat. A talajban lerakódnak, felhalmozódnak. A körülmények megváltozásával mobilizálódnak és/vagy eleresztik a szenyezőket. Viselkedésük a környezetben ill. hatásuk a környezetre igen összetett és alig ismert. Diszpergáltságuk és felületkémiájuk alapvető környezeti és szorpciós viselkedésük szempontjából.

A téma a BME stratégia Biotechnológia, Egészség, Környezetvédelem Kiemelt Kutatási Terület Környezeti károk helyreállítása, szennyvíztisztítás részéhez kapcsolódik.