Környezetvédelmi monitoring

Vezető: Szabó Sándor

A javasolt téma aktualitását a környezetvédelmi problémák okozta károk megelőzésére fordított hazai és nemzetközi erőfeszítések adják, melyeknek egyik fő eleme a monitoring. A tervezett rendszer alkalmas ezeknek a környezetvédelmi monitoring rendszerek hatékonyságának növelésére, a reagálási idő csökkentésére. A rendszerhez különféle szenzorok illeszthetőek (például légszennyezettségi és időjárási érzékelők, stb.).

A környezetvédelemi monitoring rendszerek működési gyorsasága növelhető a mérő és megfigyelő szenzorok és a rendszer központi elemeinek valósidejű összekötésével. A rendszer segítségével a környezeti károkra, szennyezésekre azonnal lehet reagálni.

Célunk egy olyan vezeték nélküli kommunikációs rendszer kifejlesztése, amely a különböző szenzorokat összeköti egymással és a központi adatrögzítő, kiértékelő és riasztó rendszerrel gateway eszközök segítségével. A szenzorok és a kommunikációs modul kisméretűek, telepes táplálásuk miatt könnyen és nagy számban telepíthetőek, így részletesebb megfigyelésre nyílik lehetőség. A hierarchikus felépítés és a hatékony rádiós jeltovábbításnak köszönhetően a lefedett terület egyszerűen növelhető a szenzorok rádión keresztüli felfűzésével. Az alkalmazott rádiós technológia kissebességű adatátvitelt biztosít alacsony fogyasztás és jó terjedési feltételek mellett.