Solar Dechatlon

VezetŇĎ: Varga Tam√°s

2010. nyar√°n k√©t lelkes √©p√≠t√©szm√©rn√∂k hallgat√≥ √∂tlet√©t felkarolva kapcsol√≥dott be karunk a Solar Decathlon 2012. programba. Az ŇĎszi szemeszterben p√°ly√°zati anyagot √°ll√≠tottak √∂ssze, melyben a 2012. nyar√°n Madridban megrendez√©sre ker√ľlŇĎ ki√°ll√≠t√°son val√≥ r√©szv√©telt p√°ly√°zt√°k meg. Ez √©v elsŇĎ munkanapj√°n √©rkezett a h√≠r elŇĎsz√∂r e-mail √ľzenetben, majd hivatalos lev√©lben is a spanyol Energia√ľgyi Miniszt√©riumb√≥l, hogy a BME csapat√°t a szervezŇĎk 40 p√°ly√°z√≥ k√∂z√ľl bev√°lasztott√°k az elsŇĎ 20 csapatba, s ezzel lehetŇĎs√©get biztos√≠tanak, hogy ott legyenek 4 kontinens, 14 orsz√°g√°nak csapatai k√∂z√∂tt.

A versenyen egy kiz√°r√≥lag napenergi√°val mŇĪk√∂dtetett cc. 70,00 m2-es fenntarthat√≥ √©s k√∂rnyezetbar√°t lak√≥√©p√ľletet kell tervezni, fel√©p√≠teni, beb√ļtorozni √©s bemutatni. A 2012-ben megrendez√©sre ker√ľlŇĎ verseny elŇĎtt az √©p√ľletet egyszer Magyarorsz√°gon is fel kell √©p√≠teni, majd kisz√°ll√≠tani Madridba √©s ott, mint egy ki√°ll√≠t√°si pavilont fel√°ll√≠tani √©s √ľzemeltetni, lakni.

A verseny filoz√≥fi√°ja, hogy a tervez√©stŇĎl a kivitelez√©sig, a csapat ki√©p√≠t√©s√©tŇĎl a gazdas√°gi √ľgyek int√©z√©s√©ig, az egyetemi kapcsolattart√°st√≥l a szponzorok megtal√°l√°s√°ig mindent a hallgat√≥knak kell v√©gezni. Ezzel egy√ľtt minden r√©sztvevŇĎ karnak kari felelŇĎs oktat√≥t kell deleg√°lni a projekt szakmai fel√ľgyelete √©rdek√©ben.