Hely alapú mobil szolgáltatások

Vezető: Forstner Bertalan

Az okostelefonok és ultrahordozható mobil eszközök terjedésével együtt látványosan megnövekedett a beépített GPS egységgel rendelkező készülékek száma. Az ezekre épülő szolgáltatások túlnőtték a pusztán navigációs feladatokat, és az üzleti élet, illetve a szórakoztató ipar területén egyre több alkalmazási területet fednek le.

A földrajzi pozícióra építő alkalmazások esetében ugyanakkor rengeteg az olyan nyitott kérdés, amelynek kimerítő megválaszolása szükséges a hatékony és biztonságos alkalmazások fejlesztéséhez. Ilyen a mobil platformok diverzitása, amely hatékony multiplatform fejlesztést igényel. A GPS modulok energiafelhasználása kritikussá válik, így ennek vizsgálata is elkerülhetetlen.

A felhasználók mozgása és interakciói olyan információ-források, amelyekre építve egyre komolyabb szolgáltatásokat várnak el. Ezért szükséges a földrajzi adatok és valószínűségek összerendelésének hatékony tárolása, illetve karbantartása. Az egyes felhasználók mozgásainak összevetése, illetve a digitálisan rögzített közösségi hálózatok megfelelő kezelése szintén több, megjelenő vagy fejlesztés alatt álló szolgáltatás alapja. Ezzel kapcsolatosan megoldandó a tárhely-kezelés, illetve a sávszélesség-kihasználásának kérdése, valamint a felhasználó személyes adatainak a védelme.