Élelmiszer, mezőgazdasági és ipari biotechnológia

Vezető: Tömösközi Sándor

Projektünk a célkitűzések megvalósulása esetén a következő területek fejlesztéséhez járulhat hozzá

  • az agráriumban a növényi alapanyagok előállításának biztonsága;
  • a növényi alapanyagok elsődleges feldolgozásban és a melléktermékek hasznosításában speciális, újszerű, technológiák kidolgozása és alkalmazása;
  • az ipari biotechnológiában a növényi nyersanyagok és melléktermékek feldolgozása, komplex hasznosítása, a kapcsolódó un. fehér biotechnológiai megoldások fejlesztése és technológiai szintű megvalósítása;
  • az élelmiszeriparban pedig emelt táplálkozástani értékű és biztonságos élelmiszerek előállítása.

A témák kiválasztását a rendelkezésre álló és reálisan fejleszthető humán kapacitás és infrastruktúrális háttér, a fejlesztések irányát a szakmai területek fejlődési trendjeinek és a partnerek igényeinek elemzése határozta meg.


A terület struktúrális felépítése:

    BEK-P2 (Élelmiszer, mezőgazdasági és ipari biotechnológia)
      BEK-P2-T1 (Fehér biotechnológiai módszerek kutatása és eljárások fejlesztése)
      BEK-P2-T2 (Fehér biotechnológiai módszerek kutatása és eljárások fejlesztése)
      BEK-P2-T3 (Növényi termékek kíméletes kezelése, növényi hatóanyagok kímélete...)
      BEK-P2-T4 (Egészségtámogató gabonalapú termékfejlesztés, élelmiszerallergia ...)
      BEK-P2-T5 (Bionyersanyagok kíméletes elválasztása és tisztítása)