Vezető: Tömösközi Sándor
Projektünk a célkitűzések megvalósulása esetén a következő területek fejlesztéséhez járulhat hozzá
- az agráriumban a növényi alapanyagok előállításának biztonsága;
- a növényi alapanyagok elsődleges feldolgozásban és a melléktermékek hasznosításában speciális, újszerű, technológiák kidolgozása és alkalmazása;
- az ipari biotechnológiában a növényi nyersanyagok és melléktermékek feldolgozása, komplex hasznosítása, a kapcsolódó un. fehér biotechnológiai megoldások fejlesztése és technológiai szintű megvalósítása;
- az élelmiszeriparban pedig emelt táplálkozástani értékű és biztonságos élelmiszerek előállítása.
A témák kiválasztását a rendelkezésre álló és reálisan fejleszthető humán kapacitás és infrastruktúrális háttér, a fejlesztések irányát a szakmai területek fejlődési trendjeinek és a partnerek igényeinek elemzése határozta meg.
A terület struktúrális felépítése:
BEK-P2 (Élelmiszer, mezőgazdasági és ipari biotechnológia)
BEK-P2-T1 (Fehér biotechnológiai módszerek kutatása és eljárások fejlesztése)
BEK-P2-T2 (Fehér biotechnológiai módszerek kutatása és eljárások fejlesztése)
BEK-P2-T3 (Növényi termékek kíméletes kezelése, növényi hatóanyagok kímélete...)
BEK-P2-T4 (Egészségtámogató gabonalapú termékfejlesztés, élelmiszerallergia ...)
BEK-P2-T5 (Bionyersanyagok kíméletes elválasztása és tisztítása)