Járműipari mechatronikai komponensek fejlesztése

Vezető: Gubovits Attila

A mechatronikai komponensek alkalmazásának kiemelt területe a járműipar. A kutatási projekt a mechatronikus komponensek elemeinek fejlesztésével, ezek komplex szimulációs elemzésével, tervezésével, környezetállósági és járműves vizsgálatával foglalkozik. A kutatási projekthez szükséges eszközök (szoftverek, minősítő berendezések) rendelkezésre állnak.

A kutatás során egyrészt a haszongépjárművek közlekedésbiztonsági szempontból vett egyik legfontosabb elemére, az EPM légfékmodulra fejlesztünk ki olyan szimulációs és mérési eljárást, mellyel a jövőbeli mechatronikus komponensek teljes körű, gyártás előtti, és azt követő modellezési és validációs folyamata lefedhető. A nyomtatott áramkörökre illesztett érzékelők és beavatkozók vizsgálata, a működés közbeni kölcsönhatásuk és a környezeti hatásokkal szembeni állóságuk jelenti napjainkban a legtöbb kihívást az autóipar számára annak összetettsége és az elektronikai elemek élettartam vizsgálatának bizonytalansága miatt.

Közlekedésbiztonsági szempontból ugyancsak fontos feladat a HMI (Human Machine Interface) komponensek továbbfejlesztése, mellyel a járművezető és a jármű közötti kommunikáció tehető még biztonságosabbá.


A terület struktúrális felépítése:

    JKL-P2 (Járműipari mechatronikai komponensek fejlesztése)
      JKL-P2-T1 (Gépjárművekben alkalmazott mechatronikus komponensek számítása és...)
      JKL-P2-T2 (Természetes beszédű kommunikáció elősegítése autós környezetben)
      JKL-P2-T3 (Gépjármű elektronikai eszközök, készülékek és rendszerek élettart...)